Kawa Mokaflor

Wyjątkowe włoskie kawy

MOKAFLOR założył w 1950 roku Vasco Bernini, pracownik florenckich starych palarni, który chciał w tę branżę tchnąć nowgo ducha. Manufaktura powstała na Piazza della Signoria, w samiutkim sercu Florencji - jednym z tych miejsc, gdzie należałoby być choć raz w życiu. Zakład był przekazywany z ojca na syna, ze szczególnym uwzględnieniem cennych rodzinnych receptur do komponowania oryginalnych mieszanek. Przez te lata firma rozrastała się i jak wszyscy ci, którzy się rozwijają, dokonywała wyborów. 
Oto ostateczne decyzje: 
1. staranny dobór surowych ziaren;
2. rzemieślniczy sposób prażenia pestek;
3. odgazowywanie kaw przez 3 dni po upaleniu (by pakować tylko produkt "dojrzały" i w odpowiednim momencie);
4. rzemyślane opakowania, zróżnicowane i niebanalne;
5. szeroka gama produktów (ok.50); 
6. linia kaw barowych, bardzo wysokiej jakości (Chiaroscuro Concept, autor Paolo Funghi);
7. warsztaty Espresso Academy, by szkolić profesjonalistów (bo to często kuleje); 
8. udział w tworzeniu lepszego świata; troska o tych, którzy żyją w biednych krajach, gdzie uprawia się kawowce (członkowstwo we FLO, Fair Trade i COSPE);
9. kawy z upraw ekologicznych z certyfikatem Q&l, proponowane w linii BIO-NATURE. 
 

Mokaflor jest dziś obecny na wielu rynkach świata, od Meksyku do Japonii, w sektorze HoReCa oraz delikatesowym. 
Choć firma zmieniała już trzy razy siedzibę, rodzaj maszyn i sposób palenia kawy pozostały te same; prażenie wolne ok. 15/20 minut (dla porównania w obróbce przemysłowej trwa to 3/5 min). Palenie kawy jest oddzielne dla każdego typu owoców kawowca zgodnie z czasem, jaki dana odmiana potrzebuje. Pod ścisłą kontrolą temperatury zewnętrznej i wilgotności, żeby wydobyć cały aromat z arabik i konsystentność z robust. 
 

KONKLUDUJĄC: Misją palarni jest aromat kawy w środowisku "bio". Wysoka jakość produktu: od tradycji ku przyszłości. 
Niezwykle silną stroną palarni jest linia cymeliów - bogata oferta wyszukanych kaw jednorodnych z najlepszych plantacji na świecie - o nazwie CHIAROSCURO (nazwa "jasno-ciemne" nawiązuje do włoskiej tradycji, dwu odmian picia kawy, czyli do l'espresso i cappuccino). 

Jest to nie tylko kawa jednorodna, ale sieć kawiarń: zarówno opakowania jak i wystrój lokali mają tę samą tonację jasnego drewna. Mottem koncepcji Chiaroscuro jest: żadne ziarenko nie jest na tyle małe, by nie mogło w sobie pomieścić jakiegoś świata. Z "Chiaroscuro" możemy rozpocząć podróż do tropikalnych krajów i unosić się od wysokogórskich terenów Meksyku do gór Etiopii, od wyspy San Domingo do Hawany, od Indii do ojczyzny arabik - Brazylii. 
 
Projekt "Chiaroscuro" jest dedykowany tym wszystkim, którzy kochają kawę z gatunku Coffea Arabica, którzy chcą znać jej najbardziej cenione plantacje na świecie, którzy chcą móc cenić ich jednorodność, ale także komponować z nich własne mieszanki. 
 
Można połączyć kawę lekko kwaskową z bardziej wigorową, korzenną i aromatyczno-owocową. Np. można podać po kolacji z rybą kawę Costarica Tournon - słodką, lekko kwaskową, z nutą wanilii lub po "biesiadzie etnicznej" z pikantnymi potrawami kawę pochodzącą z Jawy - mocną, niekwaśną, lekko aromatyczną.  Są to ziarna selekcjonowane ręcznie, myte na plantacjach (np. z Gwatemalii czy Meksyku), równe i dorodne, palone niezwykle starannie, wolno, delikatnie, odmiany pestek rozdzielnie, na kolor jasny. Te wspaniałe gatunki surowe są palone w urządzeniu cylindrycznym, wirującym, działającym w sposób ciągły, które pozwala wyprażać każdy rodzaj kaw pojedynczo, zgodnie z ich cechami organoleptycznymi, i dobrać czas palenia dla każdej tak, by wydobyć z niej najwięcej świeżego aromatu. 
Spece firmowi potrafią odcienia posmaków bezkonkurencyjnie zestawiać: Etiopia Sidamo (owocowo-korzenna), Guatemala Antigua (czekoladowa), Costarica Tournon (waniliowa) itp służą do kompozycji "bukietowych", wielosmakowych. Rzadkie dodatki wyszukanych odmian, jak np. kawy z Jamajki (JBM) czy robusty z Jawy, czynią z mieszanek "Mokaflor" na bazie CHIAROSCURO produkty unikatowe, nie tylko markowe, ale w pewnym sensie autorskie. 
W 1999 roku otwarto w samym sercu Florencji pierwszy coffe stare, nadając mu nazwę "Chiaroscuro", a w 2003 roku kolejny, w miasteczku oddalonym 10 km od Florencji. Te "coffe stora" oferują, naturalnie oprócz wybornej kawy, różne akcesoria związane z branżą oraz najlepszą kuchnię regionalną i wina toskańskie. 
 

Ciasta

Makowce

Serniki

Ciasta piaskowe

Ciasta drożdżowe i szarlotki

Rolady

Ciasta z bitą śmietaną lub kremem

Mazurki